Down Town & Marina El Gouna
Door: GlobetrotterJo
Blijf op de hoogte en volg Jolanda
17 Januari 2011 | Egypte, El Gouna
Na de eerste dag van mijn vakantie bij het hotelressort te hebben doorgebracht, doe ik vandaag iets actiever. Ik ga naar het stadje El Gouna. Na een laat ontbijtbuffet vertrek ik met de shuttle bus naar het stadje. Down Town ligt op slechts een kilometer afstand van het hotel, maar georganiseerd vervoer geeft me de kans mijn weg te leren vinden. Het centrum van El Gouna is klein, maar gezellig. Alles is heel verzorgd en op het centrale plein zijn er naast de winkeltjes ook veel terrasjes. Met een Tuk Tuk laat ik me naar de haven van El Gouna brengen. Voor zeventig cent per persoon – een vaste prijs - word je met een Tuk Tuk door heel El Gouna gereden. Het Marina gebied is nog meer ontwikkeld dan Down Town. Heel veel winkels. Van chique westerse kleding tot juwelierszaken. En nog meer terrasjes, waar de Frans, Duits of Engels sprekende bewoners hun krantje lezen. Natuurlijk liggen er in de haven ook boten. Of misschien kan ik beter zeggen: jachten. De één nog groter en indrukwekkender dan de ander. Het is overduidelijk dat El Gouna niets gemeen heeft met het ‘normale’ Egypte. In september zag ik rond de Nijl nog de armoede in dit land. Hier in El Gouna is op kunstmatige manier een Egyptisch Venetië gecreëerd met meer rijkdom dan aan de Côte d’Azur. Bij één van de makelaars kijk ik in de etalage naar de prijzen van huizen. Voor een eenvoudig appartement betaal je hier toch al snel USD 300.000 en voor een vrijstaande woning mag je toch wel zo’n miljoen dollar meebrengen. Dit is duidelijk een oord voor de zeer rijken, die een westerse omgeving in een zo goed als altijd zonnige omgeving aan het water wordt geboden. Bij deze vastgoedprijzen moet je over een goed gevulde portemonnee beschikken. Misschien is El Gouna wel een geschikte nieuwe woonplaats voor de Tunesische president. Hier kan de familie Ben Ali immers van een luxe leefwijze in Noord Afrika blijven genieten. Met vier miljard euro op Franse bankrekeningen moet een aardig optrekje met mega jacht voor de Ben Alietjes toch een kwestie van een armzalig peulenschilletje zijn. Weliswaar kijken de Arabische landen met spanning naar de ontwikkelingen in Tunesië vanuit de angst dat de revolutie zich zal uitbreiden naar landen als Jordanië en Egypte. Maar ach. Met een beetje jacht voor de deur ben je ook vanuit El Gouna binnen no time in Malta. :)