La Granja de San Ildefonso en Segovia.
Door: GlobetrotterJo
Blijf op de hoogte en volg Jolanda
16 Juni 2011 | Spanje, Madrid
Met de terugreis naar Nederland voor ogen beginnen we vandaag aan onze terugreis richting Madrid. Op zo’n twee uur afstand van Salamanca ligt het luxueuze koninklijke lusthof La Granja de San Ildefonso aan de voet van het Guadarrama gebergte. In 1720 begin Filips V aan een project om een chique paleis te bouwen. Diverse kunstenaars en architecten droegen bij aan de weelderige inrichting van het paleis en de tuinen. We genieten van een lunch onder de kastanjebomen op een plein in het historische dorp direct bij het kasteel. Daarna rijden we naar het nabij gelegen Segovia. Segovia wordt wel de mooiste vestingstad van Spanje genoemd. De oude stad ligt op een rots tussen twee rivieren en wordt vaak vergeleken met een schip. Met het Alcazar op de steile rots als voorsteven, de spitsen van de kathedraal als masten en het aquaduct erachter als een roer. Het aquaduct, tot eind 19de eeuw in gebruik, is in de 1ste eeuw n.Chr. gebouwd door de Romeinen, die van de oude stad een basis maakten. De kathedraal, daterend van 1525 en gewijd in 1678, is de jongste grote gotische kerk van Spanje en diende als vervanging van de oude kathedraal die in 1520 bij een opstand van Castiliaanse steden was verwoest. Dankzij de spitsen, luchtbogen, toeren en koepel is het silhouet zeer indrukwekkend. Op de westelijke punt van de heuvel ligt het Alcazar. Met zijn vele gevelspitsen, loodrecht oprijzend boven de rotsen, ziet het eruit als een sprookjeskasteel. Ook in Segovia zijn weer vele gezellige terrasjes, waar het bij de heerlijke temperaturen goed toeven is. Trouwens. Naast alle culturele hoogstandjes hebben we de afgelopen dagen ook heel veel ooievaars gezien. Overal op de daken van de torenspitsen van kerken en kastelen en op schoorstenen zien we deze grote vogels op hun nesten zitten en horen we hun zo kenmerkende klepperende geluid. Het is, dat ik niet meer in de Goedheiligman uit Spanje geloof. En evenmin in het verhaal, dat de ooievaars de brengers van kinderen zijn. Want anders zou ik ervan overtuigd zijn, dat Sinterklaas met name in het extreem kinderrijke Centraal Spanje in december overuren moet draaien. :-)